U Umagu se već osamnaest godina tradicionalno obilježava Dan rajčice u organizaciji Podravke i Grada Umaga.

Dan je započeo stručnim skupom na kojem se govorilo o suvremenim trendovima u proizvodnji, preradi rajčice te zaštiti biljaka. U Gradskoj vijećnici Grada Umaga, okupio se veliki broj kooperanata, a najuspješniji proizvođači dobili su priznanja za 2014. godinu. Tako je Agroprodukt d.o.o. iz Pule nagrađen za najviši ostvareni prinos i najviše isporučene rajčice za preradu u 2014. godini, Renato Forza iz Umaga nagrađen je za najkvalitetniju rajčicu za preradu, dok je Danijel Matijašić iz Svetog Vida dobio nagradu za najveći napredak u proizvodnji rajčice za preradu.

U sklopu dana rajčice okupljeni kooperanti obišli su pokusna polja gdje su predstavljene najnovije metode uzgoja rajčice.

Na polju gospodina Renata Forze već par godina eksperimentiramo nove hibride koji su namijenjeni za preradu rajčice. Ove godine je ovdje posađeno tridesetak hibrida, njih dvadeset i pet koji su prvi put ovdje i koje pratimo. Izmjerit ćemo prinose, utvrditi kvalitetu i oni koji su bolji od standardnih koje imamo u proizvodnji dogodine ćemo uvesti u samu proizvodnju, kaže dr.sc. Zdravko Matotan, direktor Podravkine službe za razvoj poljoprivrede.