Mario Udovičić iz iz sela Gospodi kraj Svetog Lovreča je jedan od onih Istrijana koji su izgradili istarski poluotok. On je vrijedan, iskren, veliki težak i iskreni prijatelj svoga blaga. Ima grla 12 goveda i dva vola – lijepa i moćna boškarina za koje se sam brine usprkos poznim godinama. Svaka njegova rečenica puna je iskustva i znanja, a za boškarine kaže da su ga spasili od siromaštva i neimaštine. Vrlo često njegova grla možete vidjeti na smotri boškarina na kanfanarskoj Jakovlji gdje redovito osvajaju nagrade.

Vlasnik je i ovogodišnjeg pobjedničkog vola imena Sarožin u kategoriji najtežeg istarskog goveda s čak 1.380 kilograma. Ujedno, sedmogodišnji Sarožin je godinu dana ranije bio najteži vol u svih 30 godina kanfanarske smotre. Vrijedni Mario vlasnik je vola koji je bio pobjednik u ovoj kategoriji 2017. (1.248 kg), 2018. (1.220 kg) i 2019. (1.210 kg) godine. I sve zato, kaže, jer im se posvećuje.

-Oko boškarina se treba truditi ili ih ne držati. Ja volim da su održavani, čisti i timareni. Boškarini su simbol Istre. Mlade to ne interesira, a starih više nema. Ne možeš danas držati više boškarina jer je to isplativo. To je čista ljubav. A nama treba neka veća podrška da bismo mogli opstati. Svi obećavaju brda i doline, ali nitko ništa ne pomaže, ističe Mario. Smatra da bi danas u Istri trebalo biti barem 20 boškarina koji bi održali tradiciju ove plemenite autohtone životinje u Istri.

Svaka daljnja riječ je suvišna. Upoznajte Marija i njegove mudre riječi kroz njegovu životnu priču.