Potaknuti sličnim praksama u inozemstvu u pulskom trgovačkom društvu Herculanea božićna drvca nakon blagdana doniraju Stanciji Kumparička za prehranu koza. Herculanea je prošle godine probno donirala jedan dio božićnih jelki koje su na farmi postale „pravi hit“ te su ih koze rado i detaljno pobrstile.

 -Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim „zelenim otpadom“ Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jelke na Stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka. Jelka je najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Baš zato posjetili smo Stanciju Kumparička i donirali našu božićnu jelku. Koze su bile zadovoljne, a kako nam je pojasnio vlasnik farme Aleš Winkler s akcijom su počeli prošle godine. 

– To se pokazalo dobrim, a koze u depresivnom januaru kada nema zelenila dobivaju nešto novo, kazao nam je Winkler i pokazao svoju farmu gdje drži 300-tinjak koza. Winkler se kozarstvom počeo baviti prije 15 godina bez prethodnog znanja, a  danas su njegovi kozji sirevi jedni od najnagrađivanijih u Hrvatskoj. Dnevno za vrijeme maksimalne proizvodnje dobivaju 400 litara mlijeka. Osim  toga bavi se savjetovanjem za podizanje sličnih farmi, i to prije svega u inozemstvu. 

Pogledajte kako izgleda Stancija Kumparička i koliko koze vole novogodišnje jelke.