Istarsko govedo od iznimne je važnosti za povijesni i kulturni identitet Istre. Stoljećima je pružalo oslonac istarskom seljaku, a povezano je s gotovo svim povijesnim zbivanjima na području Istre. Istarsko govedo, koje je bilo na pragu izumiranja, spasila je nekolicina ljudi koja je krenula sa Savezom uzgajivača istarskog goveda.

U sklopu dana općine Višnjan, pučke fešte Magdalenjina već se sedamnaestu godinu zaredom održava izložba rasplodnog istarskog goveda. Na višnjanskom sajmištu bilo je izloženo deset junica, dvadeset i pet krava i šest bikova istarskog goveda.

U kolekciji junica najviše bodova osvojila je Savina, Aleksandra Udovičića. U kolekciji krava, Krava Venera Bužlete. U kolekciji bikova prvo mjesto osvojio je Moro Josipa Broskvara.

Najbolju je ocijenu dobila osmogodišnja Srnea koja je ponijela šampionsku titulu. Njezin vlasnik, Mario Gašparin s istarskim je govedom u doticaju od svoje pete godine. Još kao dijete čuvao je istarsko govedo. Ideju o spašavanju istarskog goveda objeručke je prhvatio. U Savezu uzgajivača istarskog goveda je od samog početka.

Imali smo lijepe poticaje koji su trajali oko osam godina. Od lani te predlani skinuli su nam ih sedamdeset posto. Svi mi uzgajivači koji spašavamo autohtono govedo, malo smo razočarani i nismo zadovoljni, ali još uvijek imamo nadu da ćemo isposlovati preko našeg Saveza uzgajivača, preko predsjednika Alda Štifanića, Istarske županije, župana, i države da nam se poticaji vrate kao što su i bili, kaže Mario Gašparin, uzgajivač istarskog goveda.