U drugoj epizodi devete sezone Agroistre vodimo vas kod barba Zvaneta koji i dalje aromatizira svoje bačve brombom, posebnom mješavinom bilja koje se kuha u velikoj padeli. Nekada se se tako po istarskim selima pripremale bačve za mošt i novo vino. Barba Zvane s Velog Vrha u Puli podsjetio je na tu ne tako davnu tradiciju koju su moderni vinari napustili. Kako nam objašnjava ovaj vitalni Istrijan, najprije se bačve dobro operu, a onda s se u njih ulije kuhana bromba. 

-Onda se bačve pokriju da para ne izađe van. I ta bromba mora biti u bačvi nekih 5-6 sati. Tu i tamo se promiješa. A ona se radi od lista vinove loze, smokve, majčine dušice i koromača. Skuha se sve s vodom dok ne zavrije, a potom se bromba stavlja u bačve da bi potom mirisale po tim bilju, objašnjava nam barba Zvane čije su bačve stare preko 50 godina. A dao ih je izraditi u Sutivancu.

U narednim minutama poslušajte njegovu priču.