“Na, male, na, na. Male, male.” Tepa tako David Trento svom veliko stadu istarskih koza u Galižani za koje čujemo i da je najveće stado ove pasmine u Europi. A galižanske koze najviše vole svoju drvenu štalu. Draga im je jer je to njihova prirodna izba u vrijeme kada se jare. Pruža im toplinu i zaštitu u tu kasnu zimu i rano proljeća kada dižu pomladak. A kada jarići ojačaju, više se koze ne vraćaju u štalu. Bar ne do idućeg jarenja. Jer istarska koza najviše voli biti u prirodi i vani.  A zaklon od kiše i nevremena tada traže u galižanskim kažunima.

Trentovih dvadesetak koza uz desetak jarica te tri istarska prča dio su budućeg razvojnog programa Istarske županije kojim će se popisati sve istarske koze te izraditi njihov genotip. Radi se o dugoročnom program revitalizacije istarske koze.

Riječ je o kompleksnom interdisciplinarnom programu koji polazi od utvrđivanja stvarnog stanja populacije istarske koze. Naime, mali je broj životinja trenutno pod selekcijskim nadzorom. Procjenjujemo da postoji 200 grla istarske koze koje su uzgojno valjane, što je krajnje rizično za opstanak vrste, kaže Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu. Usporedbe radi, koncem 2019. u Istarskoj županiji bilo je 3.350 koza svih pasmina upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja Republike Hrvatske, a pretpostavlja se da se taj broj nije bitno promijenio ni lani.

U Istri ima samo 200 grla istarske koze

A kako ćete razaznati što je zapravo istarska koza? Istarske koze velikog su tjelesnog okvira, izrazito snažne do grube konstitucije, nešto jačih kostiju, temeljno bijele boje s mogućim sivkastim ili krem nijansama te možebitnom pojavom najčešće sivog pigmenta na vrhu njuške, unutarnjoj strani ušiju i na vimenu. Uz to, odlika pasmine je pojava brade u muških i ženskih grla, kao i pojava rogova i resica. Izrazito gusta i duga brada osobito je zamijećena u starijih jaraca u kojih je duga i do 30 centimetara. U jarca su zamijećeni i dugi, grubi, teški i hrapavi naborani rogovi usmjereni postrano, prema natrag, s rasponom  između vrhova i do jednog metra.

Koza može dostići i 70 kilograma

Prema utvrđenoj tjelesnoj masi odraslih, tjelesno potpuno razvijenih koza (između 55 i 80 kilograma), vidljivo je da je istarska koza teža i snažnija od skupine izvornih sanskih koza koje su najčešće tjelesne mase između 50 i 70 kilograma. Jarci su očekivano znatno razvijeniji te im je utvrđena tjelesna masa, ovisno o dobi i kondiciji između 70 i 120 kilograma.

Koze zaklon traže u kažunu kada je kiša

Uz to, odlika pasmine je manje-više ujednačena obraslost tijela dugom, bijelom, bijelo-sivom, ili bijelo-smeđom kostrijeti koja je gušća tijekom jeseni i zime te znatno rjeđa u proljeće i ljeto. Osobito su intenzivno obrasla leđa i slabine. Ima skromnije razvijen prednji dio trupa u odnosu na stražnji, dok je greben istarske koze vidno izražen. Noge istarske koze su čvrste i tanke te završavaju pravilno razvijenim najčešće bijelim ili bijelo-sivim papcima. Ista je boja papaka prednjih i zadnjih nogu.