Robi Bertoša uopće se ne hvali svime onime što radi, a radi izvrsno. Ovaj vinar iz slikovitog Kaldira kraj Motovuna već nekoliko godina stvara svoj brend vina, od nedavno pod nazivom Berba. A za zadnju Vinistru pripremio je malo iznenađenje – svoj prvi ružičasti pjenušac od terana i sivog pinota koji je nastao klasičnom metodom koji poslužuje u posebnim čašama kako bi perlanje došlo do izražaja. Gušt je piti takav pjenušac u njegovoj kantini koja bez imalo skromnosti ima jedna od najljepših pogleda – na vinograde i Motovun u daljini. Teško je odlučiti što je bolje – vino ili pogled. Uz teran i malvaziju, Robi je svoje vinograde obogatio i nasadima sivog pinota u kojega je zaljubljen.

Inače, ovaj se kaldirski vinar svojoj vinariji profesionalno posvetio prije tri godine, a na vinogradima radi zadnjih 6 godina. Podigao je na obroncima ponad Motovuna čak sedam hektara vinograda, a namjerava doći do 10 hektara površina. Trenutno ima četiri hektara u svom vlasništvu, a ostatak je državno poljoprivredno zemljište gdje je revitalizirao kralja Motovuna – teran.