„Dolazim iz Hrvatske, zemlje gdje imamo određeni poljoprivredni paradoks. Naime, Hrvatska je od ulaska u EU 2013. poljoprivrednicima isplatila 33 milijarde kuna potpora, 4.4 milijarde eura. Ipak, poljoprivredna nam je proizvodnja manja nego prije 8 godina. S rastom subvencija smanjuje se produktivnost naše poljoprivrede. To znači da nešto radimo krivo“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na jučerašnjoj plenarnoj raspravi o strategiji Od polja do stola.

– Strategiju Od polja do stola vidim kao pomoć i veliku šansu za naše poljoprivrednike, ali i potrošače. Jer skraćivanjem procesa proizvodnje od polja do stola osiguravaju se uštede lokalnim proizvođačima i snižavaju cijene domaćih proizvoda. A onda, paralelno s ekološkom poljoprivredom te ulaganjima u nove tehnologije i znanja, možemo i trebamo mijenjati i promjene potrošačkog ponašanja. Hrvatski potrošači na prvo mjesto kod kupnje i dalje stavljaju cijenu, a tek na šesto mjesto odabir domaćeg proizvoda, naglasio je Flego.

Uoči današnjeg glasovanja o strategiji, zastupnici su se u jučerašnjoj raspravi fokusirali na europski plan za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav te proizvodnju hrane visoke kvalitete, uz jamstva za sigurnost opskrbe, pravedne prihode za poljoprivrednike i smanjenje zagađenja okoliša. Tako je izvjestiteljica Anja Hazekamp istaknula da strategija Od polja do stola daje nadu za budućnost u kojoj se hrana neće proizvoditi nauštrb budućih naraštaja, gdje održiva hrana mora biti ona koja je i najpristupačnija. Povjerenica Komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je da je zajednički cilj osigurati održivost za sve subjekte prehrambenog lanca, a od država članica traže se jasni nacionalni ciljevi, kojima će dati doprinos ciljevima EU-a, vodeći računa o specifičnostima.


Strategija Od polja do stola pokrenuta je u svibnju prošle godine te njome EU nastoji svoj prehrambeni sustav učiniti održivim u svim fazama lanca opskrbe hranom. U samom je središtu europskog Zelenog plana. Njome se također nastoji pomoći u ublažavanju klimatskih promjena, preokrenuti gubitak biološke raznolikosti, osigurati sigurnost hrane i javno zdravlje te osigurati da svatko ima pristup sigurnoj, hranjivoj i održivoj hrani, potičući konkurentnost opskrbnog sektora EU -a i promicanje poštene trgovine.