Kako znati tko bolje ore? I što je uopće u oranju bitno i ključno, posebno kada se natječeš? E sve ste to mogli saznati ispred jame Baredine održano je nedavno deveto županijsko natjecanje u oranju traktorima, te šesto županijsko, državno i europsko natjecanje u oranju volovskim zapregama. Natjecanju je pod pokroviteljstvom Istarske županije organizirala Udruga orača Istarske županije, u suradnji s Hrvatskom agencijom za selo i hranu i Agencijom za ruralni razvoj Istre. Ključno je da je brazda ravna, dovoljno duboka i da nakon oranja u njoj nema ostataka zemlje.

Na natjecanju je ove godine sudjelovalo devet traktorista, šest zaprega s parom volova i dvije zaprege s jednim volom. Natjecanje je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od poljoprivrednih savjetnika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede.

U oranju traktorima s plugovima ravnjacima prvo je mjesto osvojio Patrik Momić, drugoplasirani je Mišel Momić, dok je treće mjesto pripalo Denisu Močibobu. U traktorskom oranju plugovima premetnjacima prvo mjesto osvojio je Goran Pištan, drugi je Mario Terlević, a treći Igor Ferenac.

U kategoriji oranja parom volova pobijedili su Klaudio Maretić koji je vodio volove i Antonio Maras koji je držao plug. Drugoplasiranu ekipu činili su Mario Gašparini kao vodič volova i Nevio Brozić kao orač, dok su treće mjesto osvojili Mario Udovičić kao vodič volova i Aleksandar Udovičić kao orač. U oranju s jednim volom prvo mjesto osvojili su Aldo Štifanić kao vodič vola i Ivan Štifanić kao orač, dok su drugo mjesto osvojili Mario Udovičić kao vodič vola i Aleksandar Udovičić kao orač.