Istarska konoplja vraća se na gastronomsku scenu na velika vrata. U Istri još uvijek nema puno proizvođača, a kako sljubiti konoplju i hranu pokazala je nedavno tvrtka Hemp Histrica u Pazinu na Gortanovom Brijegu u edukacijskoj kuhinji Agencije za ruralni razvoj Istre gdje je poznati istarski chef i televizijska zvijezda David Skoko predstavio svoj meni baziran na istarskim namirnicama i konoplji.

Skoko je pripremio nekoliko jela  industrijskom konopljom koja se uzgaja podno Motovuna i na području Vižinade. S konopljom je sljubio boškarina, plodove mora i smokvu, dok je sa strane vinarija Franza Armana iz Vižinade točila mladu malvaziju sa cvjetovima konoplje, a AZZRI predstavljao neke od inačica buduće kobasice istarskog boškarina s konopljom. Konoplja se  u prošlosti jako puno uzgajala na području Istre, ali se to polako zaboravilo.

Dio tradicije

– Konoplja je dio naše tradicije i kroz ljudsku antropologiju koristi se u našoj prehrani zadnjih 10 tisuća godina. Nije da otkrivamo ništa novo, nego se prisjećamo da je i konoplja bila dio naše tradicije. Najveće vrijednosti uvođenja konoplje u prehranu nisu njen okus, nego hranjive vrijednost i dobrobit koju nama kanabinoidi čine. Ali tehnikama kuhanja možemo dignuti kvalitetu okusa koji mi želimo, objašnjava nam Skoko.

Tvrtka Hemp Histrica  želi ponovno oživjeti ovu tradiciju u Istri. Oni su u nekadašnjoj farmi goveda Murari podno Motovuna i na zemljištu oko farme stvorili novo imanje s pogonom za sušenje i skladištenje proizvoda.

Imanje Murari

– Ovim smo se poslom počeli baviti prošle godine. Ovo je druga godina u kojoj sadimo konoplju, a osim toga sadimo kamilicu, a plan nam je posaditi i rajčicu, češnjak i drugo začinsko bilje. Ali baza nam je konoplja i želimo ju dignuti na novo koji je zaslužila. Radimo na 18 hektara zemljišta, a ove godine smo konoplju uzgajali na šest hektara konoplje. Ono što smo primijetili je da na crvenici konoplja uspijeva fenomenalno, od klime do vlažnosti zraka sve je povoljno, kaže nam voditeljica proizvodnje u Hemp Histrici Rafalea Babić.

Više o prezentaciji i hrani s konopljom u nastavku.