Uz brojne radove koji su trenutno u jeku u istarskim vinogradima, pravo je vrijeme i za podizanje novih nasada. Svakodnevno se vinogradari u Istri na društvenim mrežama hvale svojim novim “jamama” loza što je itekako pohvalno jer je Istri potrebno da se povećaju površine pod vinogradima. No, koje su sorte najbolje za Istru? Što se još može saditi osim autohtonih sorata, a da daje dobre rezultate? Taj odgovor znaju znanstvenici koji ih proučavaju u kolekcijskom nasadu Instituta za poljoprivredu i turizam Poreču.

Zabilježili smo sadnju novih vinograda sa suvremenom sadilicom na području Instituta gdje se širio kolekcijski nasad. Tamo je zasađeno nekoliko tisuća novih čokota vinove loze modernom sadilicom. Radi se o proširenju postojećeg kolekcijskog nasada s tridesetak novih sorata loze.

-Kolekcijski nasad sada ima u svojoj kolekciji 80-tak sorata vinove loze. Najvećim dijelom radi se o našim autohtonim sortama kao što su malvazija istarska, teran, borgonja, hrvatica. Pored toga tu su i razne druge introducirane sorte kao što su chardonnay, sauvignon bijeli, merlot, cabernet sauvignon i ostale sorte. Imamo čak i malvaziju crnu. Posadili smo sedam različitih malvazija,  kazao nam je Marijan Bubola s Instituta. U narednim minutama pogledajte kako je proširen kolekcijski nasad u Poreču.