U porečkom akvariju, nedaleko Zelene lagune između otočića Žontuja, Žontujić, Regata, Butaceja, Altijež i Orada na dubini od 25 metara uskoro će se postaviti umjetni greben. Izgrađen je od modularnih elemenata – betona i cijevi, a služit će kao novi dom ribljim i ostalim morskim vrstama koje obitavaju u ovom dijelu Jadrana. Pokrivat će površinu od 50-tak kvadratnih metara, a bit će idealno mjesto za sportski ribolov, ali i razvoj ribolovnog turizma. Ujedno, bit će to mjesto gdje će se moći istraživati koje se riblje vrste zadržavaju na ovom području. A sve se to radi kako bi se ojačao mali i priobalni ribolov.

Kako do kupaca ribe

Baš na takav ribolov otpada  77 posto čitave hrvatske ribolovne flote, a takvim je ribarima danas najteže se izboriti za tržište. Zato se Istarska županija priključila europskom pograničnom projektu Adri.SmArtFish. Uz izgradnju grebena, projekt podržava i pogranično udruživanje hrvatskih i talijanskih ribara iz ovog sektora kako bi se lakše promovirali njihovi proizvodi na tržištu, odnosno kako bi lakše došli do samih potrošača. Baš zato su nedavno organizirane i tri gastronomske manifestacije u Vrsaru, Savudriji te Fažani gdje su se mogle kušati najbolje delicije iz mora zahvaljujući malim i priobalnim ribolovcima.

Inače, projekt Adri.SmArtFish – je projekt koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak projekta očekuje se 31.12.2021. godine. Opći cilj projekta je ojačati ulogu malog priobalnog ribolova na području GSA 17  potičući inovacije unutar konteksta „plavog rasta“ kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu.

Vrijedan više od 3 milijuna eura

Istarska županija kroz ovaj projekt promiče održivi razvoj ribarstva i akvakulture te na taj način omogućava gospodarskim subjektima obavljanje svojih djelatnosti u uvjetima primjene EU legislative. Nositelj projekta je Regija Veneto (Venecija). Ostali partneri su: Sveučilište Ca’Foscari (Venecija), Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (Trst), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Istarska županija (Pazin), Primorsko – goranska županija (Rijeka), Zadarska županija (Zadar), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) i Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).

Ukupan proračun projekta iznosi 3.254.230,50 EUR-a, a proračun Istarske županije na projektu 267.600,00 EUR-a. Od toga je sufinanciranje ERDF-a (European Regional Development Fund) 85% tog iznosa, odnosno 227.460,00 EUR-a.