A teško da još tko ne zna za eko pivo iliti biru Kampanjola iz Savičenta. Nastala je prije nekoliko godina u suradnji sirara Darka Pekica, ekološkog poljoprivrednika Doriana Siljana i njihova kompanjona Dina Grgorovića te odmah osvojila ljubitelje dobre bire. Povezala ih je ta njihova zajednička ekološka i poljoprivredna priča. Zato smo pohitali u smjeru Savičente kada je Dino kuhao najnoviju biru da vidimo kako to izgleda. On nas je ujedno uveo u zanimljiv svijet craft pivarstva.
– Kako se pivo mijenjalo kroz epohe tako su se razvijali razni stilovi piva. Unutra pivarstva imamo užasno puno stilova. Naš organic ale i porter pivo je jako stari stil piva koje se pilo u Engleskoj stotinama godina. S druge strane naše blond pivo je modernije jer se koriste američki hmeljevi. Kada je započela craft revolucija u Americi 80-tih godina, oni su se jako fokusirali na stil IPA – indian pale ale. To je jako stari stil. Naime, kada su Britanci kolonizirali Indiju, u prijevozu do Indije pivo bi im se kvarilo. Budući da je hmelj konzervans, onda su dodavali više hmenja i pivo je imalo više alkohola. I tako su ga sačuvali. I taj je stil gotovo izumro, ali su ga Amerikanci ponovno otkrili, otkriva nam Grgorović svijet piva. I pritom pokazuje kako se pivo zapravo radi. Pa pogledajte.