Početkom kolovoza Muškat momjanski – Moscato di Momiano postao je 18. hrvatsko vino sa zaštićenom oznakom izvornosti na razini EU, a tim je povodom u Vinariji Kozlović, predstavljen vizualni identitet za buduće predstavljanje Muškata momjanskog – Moscato di Momiano. Istarski župan Boris Miletić je istaknuo da je Muškat momjanski jedan od istarskih brendova, vino duge tradicije i vrhunske kvalitete.

Mali, a puni posebnosti

– Tako mala regija, a toliko posebnosti, proizvoda po kojima smo nadaleko poznati i kojima se neizmjerno ponosimo, a iza kojih, stoji trud i mukotrpan rad našega čovika. Biti poljoprivrednikom nije nimalo lako, a nije lako ni biti konkurentan na globalnom tržištu. I zato smo se mi u Istri opredijelili za izvrsnost i kvalitetu, te smo danas svjetski poznati kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, što potvrđuje da smo odabrali ispravan put, rekao je župan dodajući kako su nedavna istraživanja pokazala s da je uz more i sunce, drugi glavni motiv dolaska gostiju u Istru naša enogastronomija.

Postupak zaštite naziva Muškat momjanski – Moscato di Momiano započeo je nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kada je podnesen zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. Zahtjev za zaštitu Ministarstvu poljoprivrede podnijela je Udruga „Vino Momilianum“, a Specifikaciju za spomenuti proizvod izradili su Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i članovi Udruge Vino Momilianum.

Bogat okus i aromatičnost

Iako se vino sorte Muškat bijeli u većoj ili manjoj mjeri tradicionalno uzgaja u raznim područjima Istre, upravo je Momjan od davnina poznat kao tipično područje uzgoja ovog vina. Prirodni uvjeti klime, tla i reljefa koji karakteriziraju šire područje Momjana iznimno su pogodni za uzgoj sorte Muškat bijeli, o čemu svjedoče brojni povijesni izvori, manifestacije na temu Muškata koje se tradicionalno održavaju u Momjanu, kao i znatan broj obitelji vinogradara i vinara s tog područja koji već generacijama proizvode ovo vino. Muškat momjanski je bijelo vino bogatog okusa i izražene sortne aromatičnosti.