Tradicionalni Istria Wine and Walk, koji se ove godine uspješno održao u dva termina u Brtonigli i Bujama, krajem listopada dobiva i svoju morsku priču. Veliki odaziv, iznimna uspješnost, atraktivnost te na kraju i redovito rasprodane kotizacije za ovu manifestaciju bili su poticaj klasteru sjeverozapadne Istre za organizacijom ovakvog događaja u još jednom terminu. Staza je malo drugačija u odnosu na prethodne godine i zaobići će starogradsku jezgru.

„Područje sjeverozapadne Istre vrlo je atraktivno i u ova doba godine, mogli bi reći čak i čarobno, uz sve boje koje jesen donosi. Ovom manifestacijom sudionici imaju priliku otkriti zelenu oazu koja okružuje Novigrad, doživjeti prirodu u svim bojama jeseni te uživati u odličnim vinima naših vinara i istarskim delicijama koje će pripremiti novigradski ugostitelji. Staza prolazi uz plaže, vinograde i maslinike, kroz šumu i livade, s pogledom na more, na grad i na uvijek očaravajući zalazak sunca“, rekla je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova.

Vinska šetnja kreće u jutarnjim satima iz Kastanije, gdje vinoljupci preuzimaju „startni paket“ i sve potrebne upute. Prvi dio vinske avanture vodi kroz vinograde, maslinike i druge atraktivne lokacije do Dajle, a zatim se nastavlja stazom koja do idućih degustacijskih stanica prolazi uz more, pružajući prekrasan pogled na grad i njegove stoljetne zidine.

10 kilometara duga staza Wine & Walk by the sea ima šest okrijepnih stanica, a na svakoj se nude novi okusi i doživljaji uz glazbu i animaciju. Na tim wine & food punktovima šetače dočekuju vinarije: Moreno Ivančić, Stancija Fava, Ghira, Leonardo Palčić, Vina Demark i Pervino. Za hranu će se pobrinuti ugostitelji iz restorana Sergio, Kod Marice i Half 8 te konoba Nino i La Taverna, dok će slastice pripremiti pekara Ošo.

Na okrijepnim stanicama nudit će razne sorte vina, kao što su malvazija, merlot, teran, cabernet, rosè i muškat, te jela pripremljena od inćuna, bakalara, sipa, lignji, morskih plodova, ali i tartufa, mesa, gljiva i dr., tako da će sudionici imati priliku kušati raznoliku istarsku gastronomiju. Svaka okrjepa je prilika za „ćakulu“ s domaćim vinarima i ugostiteljima.

Završni punkt i cilj nalazi se iznad plaže Kastanija na livadi s koje se pruža predivan pogled na maslinike i novigradski zvonik. Tamo je predviđen nastavak eno-gastronomskog druženja za sve sudionike manifestacije, uz degustaciju jela i vina i prigodnu glazbenu animaciju. Kotizacije za sudjelovanje u ovom rekreativno-gastronomskom doživljaju su krenule i sve informacije objavljene su na Facebook stranici Istria Wine and Walk gdje možete pratiti i sve novosti, a više detalja možete pronaći na službenoj web stranici.