Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. Uz svjetski dan jabuka, koji se bilježava 20. listopada svake godine posjetili smo OPG Fruti Bertoša u Kaldiru.

A Renata Jurić Bertoša kraljica je jabuka u tom malom mjestu kraj Motovuna. Renata je vrijedna voćarka koja je uz svog supruga posvetila život njihovom uzgoju, prije svega jabuka. Renata je i ove godine u Pitomači sudjelovala kao predstavnica Istarske županije na izboru za najuzoritiju seosku žena. Povela nas je kroz svoje imanje i pojasnila kako izgleda uzgoj jabuka na kosim padinama Kaldirštine i zašto su tako ukusne.

Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.
Najveći proizvođači u EU su: Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1, Francuska s 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća tona.

U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom bavi se 19210 gospodarstvo, a od ukupnog broja gospodarstava čak 17 491 su gospodarstva ispod jednog hektara.