I ove je godine Grad Poreč iz gradskog proračuna izdvojio 28 tisuća kuna za sufinanciranje projekta Instituta za poljoprivredu i turizam koji se provodi za SŠ Mate Balote „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, s ciljem upoznavanja učenika osnovnih škola s inovacijama u poljoprivredi i poticanja na upis srednjih škola poljoprivrednog usmjerenja. Interes i broj upisane djece u poljoprivrednu školu SŠ Mate Balote u Poreču od početka provođenja ovog programa je poduplan, a sve kvote ispunjene, što potvrđuje da je projekt uspješan ali da ga treba nastaviti podržavati.
U SŠ na upis u ovaj obrazovni smjer animiraju učenike osmih razreda na razne načine kroz slanje brošura i letaka, dane otvorenih vrata za sve učitelje i roditelje, objavu linkova s promotivnim video materijalima i informacijama na web stranicama škole i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, na kojoj zainteresirani mogu pronaći potrebne informacije o mogućnostima i prednostima upisa u poljoprivredno usmjerenje.
Kako ističu u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, učenici sve više shvaćaju vrijednosti boravka u prirodi i uzgoja bilja i životinja, što je jako važno za opstanak i razvoj održive poljoprivrede. Razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, te ljudi i mladi koji se odluče za tu struku neće biti uspješni ako nemaju obrazovanje – moderne tehnologije, moderni procesi proizvodnje zahtijevaju znanje koje se može steći samo u školi i zato je ovaj projekt bitan.

Zadaća navedenog projekta je da kroz informativan, poticajan, ali nadasve realan pristup učenicima predstavi osnovne značajke poljoprivrede, naglasi važnost poljoprivrednog obrazovanja, opiše primjere i iskustva uspješnih poljoprivrednika u Istri, upozna ih s mogućnostima za usavršavanje odnosno zapošljavanje u poljoprivredi te ih na taj način potakne na upis srednjoškolskog poljoprivrednog usmjerenja.
Zajednički cilj projekta je veći broj upisanih učenika u srednju poljoprivrednu školu, ali i pozitivnije opće društveno shvaćanje poljoprivrede kao poželjne, atraktivne, dinamične i profitabilne djelatnosti. Osim toga, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja agrotehničari imaju prilike nastaviti obrazovanje na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, u Poreču, ili Agronomskom fakultetu u Zagrebu što su neki od ovogodišnjih maturanata i iskoristili. Inače, među agrotehničarima u Poreču ima učenika iz različitih krajeva Istre – Poreča, sa zapadne obale i središnje Istre, te Pule.

Srednja škole Mate Balote ima učeničku zadrugu učenika poljoprivrednog smjera koja djeluje već više od 20 godina. Podijeljena je u sekcije – vinarska, sekcija za ekstrakciju ljekovitog bilja i pčelarska, budući da im je pčelarstvo jedan od stručnih predmeta, a imaju i desetak svojih košnica. Sa svojim proizvodima sudjelovali su na smotrama učeničkih zadruga Hrvatske, ali i na Vinistri, fešti samoniklog bilja u Kršanu i drugima.