Sveti Petar u Šumi ugostio je nedavno najbolje proizvođače kobasica iz cijele Hrvatske na  međunarodnom sajmu „S klobasicom u EU“. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, sajam se održao od 13. do 15. svibnja na novoj lokaciji Hrvatske kuće od kobasica.

Na otvorenju sajma “S klobasicom u Europu” bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je tom prigodom rekla da Hrvatska  ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a za još 16 se priprema takva zaštita.

Oznake izvornosti

-Tempo koji smo imali u posljednje vrijeme doveo nas je, iako smo najmlađa članica Europske unije, na sedmo mjesto po broju ovih vrijednih oznaka u Europi. Istarska županija je jedna od najboljih u tom procesu. Ponosimo se oznakama izvornosti za istarsku pršut i za istarsko djevičansko maslinovo ulje te s oznakama koje su u pripremi, bilo za predaju na europskoj, bilo na nacionalnoj razini”, istaknula je Vučković i dodala kako su to meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica koja je u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

Načelnik općine Svetog Petra u Šumi i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić istaknuo je kako je želja općine potaknuti na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima kako bi Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postao stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

Dio povijesti

“Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora”, poručio je Bratulić.

Inače, organizatori ove godine namjeravaju organizirati još tri tradicionalne manifestacije – Ljetni noćni sajam “S klobasicom u EU”, Istarsku prašćinu i Dan istarskih klobasica po starinski. Sajam će pratiti mnogi programi – gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastronomija u znaku kobasica i specijaliteta koji se od njih mogu pripremiti.

Kao i svake godine, tako i ove biraju se najbolje kobasice te šampion sajma. Ove godine je to Histris iz Svetog Petra u Šumi.

Proizvođači iz cijele Hrvatske

Sajam “S klobasicom u Europu” od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i ostalim partnerima i pokroviteljima. Na sajmu se predstavljaju proizvođači kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ali i proizvođači sira, vina, rakija, slastica, suvenira, te proizvoda ekološke poljoprivrede.

Osnovni cilj sajma je promovirati i poticati proizvodnju i prodaju kobasica i ostalih tradicijskih proizvoda, predstaviti gastronomske mogućnosti domaćih kobasica, poticati potrošače na potrošnju i uživanje u tradicijskim istarskim kobasicama, te stvoriti samosvijest o kvaliteti i
potrebi konzumiranja tradicionalnih istarskih proizvoda sa sloganom: “U svaku istarsku hižu
dopeljimo domaće klobasice”.

Svake godine partner sajma je po jedna regija s respektabilnom kobasičarskom tradicijom, a dosad su to bile Vukovarsko-srijemska županija (2013.), Brodsko-posavska županija (2014.), Osječko-baranjska županija (2015.), Požeško-slavonska županija(2016.), Asocijacija kobasičarskih 4 udruga i manifestacija srednje Europe(2017.), Grad Zagreb(2018.) i Osječko-baranjska županija (2019.).

U narednim minutama pogledajte kako je bilo u Svetom Petru.