Nedavno je u Vodnjanu na OPG-u Andrea Manzin počela berba istarskog crvenog češnjaka, sorte koja se od pamtivijeka uzgaja u crvenoj i bijeloj istarskoj zemlji. Kako bi trajao što duže nakon sušenja, istarski češnjak skladišti se u tradicionalnim reštama. Andrea Manzin sa svojom obitelji češnjak bere ručno, a u prilogu nam je pokazao kako to izgleda i kako točno zna kada je pravo vrijeme za vađenje češnjaka.
– Karakteristika istarskog češnjaka je ta da glavice nisu tako krupne kao kod drugog češnjaka. Međutim, on je trajan. Mi ga beremo u srpnju i ako se skladišti u idealnim uvjetima, on će trajati do sljedeće berbe bez problema. Što nije slučaj kod ostalih češnjaka, kazao nam je Manzin.
Ingrid Mirković nam je pokazala tehniku pletenja češnjaka. Kaže da je najlakše rešte plesti kada je češnjak tek ubran i stabljika još nije sasvim suha. Više o istarskom češnjaku te na koji se način pletu rešte, ali i kako se zna kada je pravo vrijeme za berbu češnjaka pogledajte u idućim minutama.