Istarski župan Boris Miletić i direktor Vodovoda Pula Edo Krajcar potpisali su Ugovor o usluzi upravljanja i održavanja Sustava javnog navodnjavanja Valtura, vrijedan 24,000.00 EUR, a potpisivanju je prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan.

Župan Miletić je tom prilikom istaknuo kako je ulaganje u sustave javnog navodnjavanja izrazito važno te je poručio kako poljoprivredne površine Kaznionice u Valturi, koje se nalaze u zaleđu Pule usred Valturskog polja, imaju idealne uvjete za uzgoj poljodjelskih kultura.

Direktor Vodovoda Edo Krajcar zahvalio je županu Miletić na dolasku potvrdivši spremnost i ekipiranost za upravljanje sustavima javnog navodnjavanja, te je ukratko predstavio pozitivne rezultate Vodovoda u tekućoj godini.

„U prvih osam mjeseci u 2023. godini ostvarili smo 5 milijuna i 100 tisuća kubika prodane vode, uz povećanje prihoda i pozitivno poslovanje. U sklopu poboljšanja efikasnosti, objedinili smo naše poslovanje na novi način, registrirajući tvrtku kao cjelinu koja uključuje vodovod, odvodnju i navodnjavanje. Dodatno, uspješno smo započeli implementaciju solarne tehnologije postavljanjem solarnih kolektora na našu zgradu. Ovaj korak ima za cilj podržati zelenu inicijativu, smanjiti troškove energije te doprinijeti tranziciji prema održivom poslovanju“, kazao je direktor Krajcar.

Sustav javnog navodnjavanja Valtura je linijska infrastrukturna građevina koja se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina Valturskog polja na području općine Ližnjan i grada Pule u bruto obuhvatu od 440 hektara te se, u bitnome, sastoji od male akumulacije Bakranjuša zapremnine 632.500 m3, crpne stanice s crpkama ukupnog kapaciteta 340 l/s, dovodnog, usisnog, opskrbnog i razvodnog cjevovoda (s hidrantima) ukupne duljine cca 17 km, zahvata vode za punjenje akumulacije, te nadzorno upravljačkog sustava.