U sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču, i ove je godine predstavljena uspješna poduzetnička priča – zainteresirani građani obišli su novoizgrađenu vinariju Damjanić u naselju Fuškulin, nedaleko od Poreča. Kako su prilikom obilaska rekli domaćini – Ivan i Željka Damjanić – obitelj Damjanić već dugi niz godina uspješno posluje i stvara. Sve je krenulo od ideje i želje tada mladog diplomiranog agronoma Ivana Damjanića da od svog nonića dobije 100 kg grožđa i napravi svoje prvo vino.


Tada je prepoznata osobna profesionalna strast i uskoro kreće potraga za kapitalom za ulaganje u proizvodnju vina. S obzirom na nemogućnost dolaska do kapitala, Ivan prodaje svoj auto i motor i ulaže taj novac u svoju viziju. Tako su Ivan i njegova obitelj nastavili mukotrpan posao koji su na istom mjestu radili njihovi preci, prije 100 godina.

Od tada do danas dogodili su se brojni međunarodni uspjesi. Nedavno se proizvodnja podigla na novu razinu, izgrađen je novi vinski podrum, sufinanciran europskim sredstvima iz Vinske omotnice. Radi se o projektu koji je vrijedan 17 milijuna kuna i koji je kandidiran na EU fondove 2020. godine, a radi se o najvećem privatnom vinskom podrumu takve vrste na području Poreča. Novi podrum obrađuje 250 tisuća litara u maksimalnim količinama, a osim uređenja prostora za preradu grožđa i skladištenje vina, uredila se i kušaona za posjetitelje te izložbeni i prodajni prostor. Zgrada je podijeljena na radni dio i dio za goste, zajedno s uređenim okolišem i parkiralištem.

Vinarija trenutno obrađuje 10.5 hektara zemlje, udaljene samo tri kilometra od mora, na kojima raste najviše malvazije, uz chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonju. Posebno su ponosni na etiketu Clemente Blanc iz 2016. godine, koja je u istoj godini osvojila Decanterovu zlatnu medalju s 96 bodova i zlatnu medalju International Wine Challengea. Prate nove trendove i razvoj tehnologije, a sve kako bi na tržište plasirali proizvod vrhunske kvalitete.Pun kapacitet nove vinarije Ivan Damjanić planira dostići tek za nekoliko godina, do tada uostalom planira zasaditi i još pet hektara vinograda, a za sada se drži godišnje proizvodnje od stotinjak tisuća litara.

Znanje, upornost, kreativnost i strpljenje u ovom su slučaju odlika Ivana Damjanića i kao vinara i kao poduzetnika, no vrhunski proizvod uvijek je u prvom planu: bez kvalitetom potvrđenog, nagradama verificiranog, odanošću potrošača dokazanog i od struke provjerenog odličnog vina, ne bi bilo ni ove uspješne poduzetničke priče.

Ova aktivnost je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju ove godine šesti put zaredom organizira Grad Poreč-Parenzo u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.