Devetnaesto državno natjecanje u oranju, održano je danas u Poreču i pokazalo se kao pravi event zanimljiv svima. Orači, podijeljeni u 12 ekipa natjecali se na lokaciji u ulici Karla Huguesa, točnije između piste aereo kluba i nogometnog kampusa.

Pozdravne riječi na početku natjecanja okupljenima uputili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministrice Tugomir Majdak, istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Nakon toga 12 ekipa iz isto toliko županija, sa po dva orača, jedan s plugom ravnjakom i jedan s plugom premetnjakom krenuli su u nadmetanje.
Natjecanje u oranju okupilo je i brojne zainteresirane, posjetitelje i zabavni popratni program, uz degustaciju lokalnih proizvoda.

U kategoriji plugova premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, u kategoriji plugova ravnjaka Željko Goldašić, a ekipno najbolja je bila Koprivničko – križavačka županija. Predstavnici Istre bili su Patrik Momić iz Tara i Goran Pištan iz Poreča.


Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč-Parenzo, Ministarstvo poljoprivrede i Udruga orača Istarske županije.Prvaci natjecanja po kategorijama osigurali su si nastup na Svjetskom natjecanju u oranju.