Tradicionalna akcija “Moj kažun – La mia casita” za obnovu i očuvanje kažuna i suhozida održat će se od petka 12. svibnja do subote 27. svibnja 2023. godine. I ove godine Grad Vodnjan-Dignano pripremio je bogat edukativni i zabavni program za sve generacije s ciljem popularizacije i vrednovanja tradicijske baštine.
Vodnjanština je područje s najvećom koncentracijom kažuna u Istri. Akcija “Moj kažun – La mia casita” provodi se od 2006. godine te je kroz nju obnovljen i od propadanja spašen cijeli niz atraktivnih objekata izgrađenih tradicionalnom tehnikom suhozidanja. Ove se godine pokazala potreba za obnovom suhozida koji okružuje drevnu crkvu sv. Justa u Galižani, trobrodne romaničke bazilike iz 12. stoljeća.

Središte akcije bit će kao i svake godine Park kažuna u Vodnjanu od kuda će kretati vlakić i igrokaz u sklopu programa “U moje vrime…” ostvaren u suradnji s Teatrom Naranča. Veselim turističkim vlakićem ide se u otkrivanje obnovljenih staza, kažuna i bogate prirode uz pratnju animatora/vodiča, koji nas odvodi 100 godina unatrag i pokazuje kako je izgledao život naših predaka, kako su nastali kažuni i čemu su služili.
– “U moje vrime…” petkom (12., 19., 26. svibnja) rezerviran je za organizirane grupe (vrtiće, škole…), a vodi područjem Salvela duž pješačke staze “Moj kažun – La mia casita 112”.
– “U moje vrime… Bepo vas vodi do Galižane” (13., 20., i 27. svibnja, u 10.00 i u 17.00 sati) vodi od Parka kažuna do Galižane, uz obilazak crkve sv. Justa, makete mjesta izrađene u kamenu “Galižana u minijaturi” te atraktivnih kažuna.

Osnovni tečaj suhograditeljstva “Majstor od kažuni” održat će se u Parku kažuna u subotu 20. svibnja.
Za vožnju vlakićem subotom do Galižane, kao i za sudjelovanje na radionici, nužna je prethodna rezervacija pozivom na brojeve telefona: 052/535-953 i 052/535-961 (pon.-pet. 9,00 do 12,00 sati).

U sklopu manifestacije održat će se i niz drugih programa poput eko akcije “Od izvora do mora” (subota 13. svibnja) ili dječje kazališne predstave “Šumica” (nedjelja 21. svibnja, 10.30 sati, Dom mladih Vodnjan)