Tko god je prolazio glavnom cestom od Vodnjana prema Svetvinčentu ove zime i proljeća mjeseci primijetio je da se nešto zanimljivo zbiva oko crkve svetog Kvirina u mjestu Sveti Kirin. Crkvica uz samu cestu konačno je dobila svoj krov. Dio je to veće investicije i sveobuhvatne obnove ovog zaštićenog kulturnog dobra iz 16. stoljeća koja je nastala na temeljima crkve s prijelaza iz 8. u 9. stoljeće. Naime, crkva sv. Kvirina kontinuirano se obnavlja kroz Program zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija te uz punomoć Župe sv. Franje Asiškog od 2017. godine.

Te je godine provedena statička sanacija lopice, odnosno lože kojoj je prijetilo urušavanje zbog prometne nesreće koja se desila na tom mjestu. Zatim je u 2018. godini izvedena geodetska izmjera i 3D lasersko skeniranje crkve da bi se izradio arhitektonski nacrt postojećeg stanja, kao i projekt statičke sanacije. Ujedno su konzervatori i restauratori sondirali crkvu. Godinu dana kasnije obnovljene su zidne slikarije, sve kako bi se 2020. moglo krenuti s obnovom krovišta, koja je nastavljena u 2021. i 2022. godini.

Škrilje na krovu

– Ova crkva kakvu vidimo je vjerojatno iz 18. stoljeća na koju je sagrađen trijem i sakristija na temelju bočnog broda prijašnje crkve. Sada je ideja da se krovište vrati 150 godina unazad kada su crkva i sakristija bile pokrivene škriljem. Sada bi takav krov bio pretežak pa će se napraviti drveni krov pokriven kanalicama, kazao je Branko Orbanić iz žminjske tvrtke Kapitel koja obnavlja crkvicu. Orbanić je najavio i da će se rekonstruirati srušeni dio nekadašnje sakristije te da će u konačnici cijela crkva kada se obnovi izgledati kao što sada izgleda trijem.

Usporedno s obnovom crkve konzervator-restauratorica Jelena Ćurić restaurira drveni oltar sv. Kvirina s baldahinom i ostalim elementima te dvije skulpture. Sukladno potrebama istraživanja i sanacije istočnog zida crkve bilo je potrebno demontirati drveni oltar. On je bio u vrlo lošem stanju, a trenutno se nalazi u radionici na Murteru gdje će se restauracija najvjerojatnije sljedeće godine privesti kraju.

Predromanički ostaci

Za sve je ove Ministarstvo kulture i medija osiguralo 330.000 kuna, a najviše je uloženo lani – 200.000 kuna. Zaštitni radovi, ukoliko se osiguraju sredstva, planirani su i za zadnji kvartal 2022. godine, u vidu statičke sanacije i pokrivanja sakristije.

Inače, crkva sv. Kvirina kraj Juršići, jednobrodna je građevina ravnog začelja s lopicom iz 1629. godine. Kapela je podignuta nad glavnim brodom predromaničke trobrodne bazilike iz kraja 8. ili početka 9. stoljeća. Od predromaničkog objekta sačuvani su ostaci svetišta zaključenog s tri istaknute apside. Vidljivi su također sjeverni i južni perimetralni zid, a u bočnom zidu kapele vidljiva je arkatura, a na začelju trijumfalni luk predromaničke bazilike.