Proizvodnja sve traženijeg organskog gnojiva ovisi o stočnom fondu, a kako je kod nas u padu broj grla, stajnjak zamjenjuje, čini se uspješno, briketirano organsko gnojivo.

Briketirano organsko gnojivo zamjena za stajnjak

EU uredba nalaže stočarima već od srpnja ove godine stroži nadzor unosa dušika u tlo, te posebno zbrinjavanje stajnjaka. Sve će to utjecati da siromašno tlo postane još siromašnije, a na sirotskim tlima sirotska je litina. Dva su izbora; kupiti zreli stajnjak i zaorati ga u agrotehničkom roku ili pohoditi svoju prodavaonicu i kupiti stajnjak u briketnom obliku. Odlučili smo se na ovo drugo.

Na tržištu ima raznih formulacija briketiranog organskog gnojiva. Ponudit ćemo vam dvije, Stalatico i pelete od kokošjeg gnoja. Stalatico, kaže pulski povrćar i više od 20 godina uvoznik za Hrvatsku Dejan Vitasović, jednostavniji je za primjenu. S obzirom da je na njegovim poljima testiran tvrdi kako se postižu dobri rezultati. Ipak priznaje da postoji razlike stalatiko – stajnjak.

U šumi proizvoda nameće se i peletirano gnojivo pod nazivom Fertiplus. Proizveden je od gnoja peradi.

I na kraju siromašna tla treba obogatiti, valja im dati hranu za što nam uz mineralno gnojivo tržište nudi organske brikete koji su jednostavniji za primjenu.