Prošlog vikenda u Rovinjskom Selu izabrana su najbolja vina, maslinova ulja i supa na tradicionalnoj vinskoj-maslinarskoj manifestaciji Antonja i Festivalu istarske supe. Bila je to dvodnevna manifestacija za sve vinoljupce u organizaciji udruge Agrorovinj na kojoj su proglašeni laureati u više kategorija. 

Šampionsku zlatnu titulu ove godine za najbolje maslinovo ulje na 20. izložbi maslinovih ulja Rovinjštine osvojio je Marko Črnac s ukupno 93 boda. Ove je godine na ocjenjivanje predano i ocijenjeno rekordnih 86 uzoraka maslinovog ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 63 ulja, a srebrnom medaljom 16 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 7 ulja. Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini. Posebno se ističu prva 5 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su ulja Massima Mofardina, Hrvoja Labura, Borisa Korenića, Dragana Mofardina i Marka Črnca. 

Kada govorimo o vinima, na 32. Izložbi vina podijeljeno je više šampionskih titula. U kategoriji profesionalnih proizvođača za bijela vina prvi nagradu s ukupno 88 bodova za istarsku malvaziju dobio je Viliam Lavižati te tako osvojio zlatnu medalju s najviše bodova u kategoriji. U kategoriji profesionalnih proizvođača crnih vina zlatnu šampionsku medalju dobio je P.O. Vivoda s ukupno 88 bodova za teran. U kategoriji proizvođača hobista za bijela vina najviše bodova i zlatnu medalju dobila je malvazija Davora Iskre, a u istoj skupini hobista u kategoriji za crna vina najviše bodova osvojio je Ivan Udovič za crno miješano vino.

Vina Rovinjštine 2023. godine odlikuje vrlo visoka kvaliteta. Uzorci su predani na ocjenjivanje u Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji su obavili fizikalno–kemijske analize i organoleptički (senzorno) ocjenjivanje u kategoriji vina proizvedenih modernom i tradicionalnom tehnologijom. Ukupno je prikupljeno 39 uzorka vina: 19 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – bijela vina, zatim 10 uzoraka u kategoriji Profesionalni proizvođači – crna vina, 6 uzoraka u kategoriji Proizvođači hobisti – bijela vina i Proizvođači hobisti – crna vina ukupno 4 uzorka.

„Vjerovali smo u važnost čuvanja ove tradicije i ove smo godine napokon mogli organizirati manifestaciju na način da je ona dostupna svim posjetiteljima i izlagačima,“ izjavio je Kristijan Damijanić, predsjednik udruge Agrorovinj.

Inače, rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

Dan ranije u Rovinjskom Selu se družilo uz supe na 9. Festivalu istarske supe koji je posvećen izradi i čuvanju tradicije istarske supe koji daje mogućnost i kreativnog izražavanja uključenih timova u natjecanje za najbolju supu. Ove se godine natjecalo devet timova u kategoriji kreativne i tradicionalne istarske supe.

Timovi koji su sudjelovali jesu: Studis – VELERI s Veleučilišta Rijeka koji su supu pripremali sa studentskim vinom i vinima Poletti, zatim tim Specijalisti koji su supu pripremali s vinima iz podruma Vina Cossetto i Agapito Vina, tim In Sylvis koji je supe pripremao s vinima In Sylvis Vina. Natjecali su se i timovi Prikodraga koji su koristili vina Fameje Matošević, zatim tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja, tim Rekreativo iz Rovinjskog Sela, tim Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, tim Agrorovinja i tim Moramo i to provati. Po prvi puta se ocjenjivala i „najbolja kumpanija“ – najbolje prezentirani i ekipirani tim. Ocjenjivačku komisiju činili su: predsjednica Blanka Sinčić Pulić, Davor Šišović (Bookaleta portal) i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela Istarske županije za kulturu i zavičajnost.

U kategoriji Tradicionalne istarske supe najviše bodova osvojio je tim Čuvari Istrijanskeh Užanci iz Žminja. I to nije sve – jer isti je tim osvojio najviše bodova i u kategoriji Kreativne istarske supe. Doista su bili lijepo usklađeni i vrijedni te je isti tim osvojio i nagradu za „najbolju kumpaniju“. Svi timovi dali su svoj maksimum i bili vrijedni ne bi li osvojili nepca velikog broja posjetitelja. No, ocjenjivačka komisija je s najvišim ocjenama ocijenila supe navedenog tima iz Žminja i to s ukupno 57 bodova za tradicionalnu istarsku supu, a za kreativnu istarsku supu su dobili ukupno 60 bodova.

Kako je bilo u Rovinjskom Selu pogledajte u idućim minutama.