Ovog travnja, točnije od 14. do 16. travnja, ponovno će se održati međunarodni poljoprivredni sajam u Istri pod nazivom AgroTerra Istra. Sajam će se održati i gradskoj sportskoj dvorani i oko nje. Nositelj organizacije sajma je tvrtka Mars eventi d.o.o. uz podršku Grada Pazina. Predstavit će se brojni proizvođači suhomesnatih proizvoda, poljoprivrednih proizvoda, alata i strojeva za poljoprivredu, sadnog materijala, cvijeća, voćaka i ostalih biljnih proizvoda, gastronomskih delicija, vina i likera, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Najznačajniji agrarni događaj

-Interes za ovaj sajam iskazan je odmah po završetku prošlogodišnje izdanje manifestacije, pratile su ga dobre povratne informacije i jako mi je drago da ćemo uskoro doživjeti i njegovo drugo izdanje.  Prvenstveno je cilj poljoprivrednog sajma podržavanje i promocija poljoprivrednika, stočara, pčelara i svih ostalih subjekata koji sudjeluju u proizvodnji hrane. U ovom vrlo važnom gospodarskom segmentu itekako je bitno da se istaknu sve kvalitete koje Istra i Hrvatska nude na domaćem, ali i na inozemnom tržištu. Sve navedeno čini AgroTerru najznačajnijim agrarnim događajem u Istri, Hrvatskoj a i šire jer spaja potrošače i proizvođače direktno, bez granica. I ove godine Grad Pazin pružio je punu podršku organizatoru te na taj način Grad Pazin podržava male i velike proizvođače hrane, lokalne poljoprivrednike i sve one koji opskrbljuju gospodarske subjekte koji rade u i za poljoprivredu. Pozivam svih da dođu u Pazin sredinom travnja i budu dio AgroTerre, izjavila je gradonačelnica Pazina Jašić.

Poljoprivreda je vrlo bitna gospodarska grana u Istri jer se povezuje s drugim gospodarskim segmentima kao što su turizam i trgovina.

Najnovije mogućnosti u poljoprivredi

– Ovo je prilika da predstavimo najnovije mogućnosti koje se pojavljuju u poljoprivredi jer se u zadnje vrijeme sve veći broj mladih uključuje u ovu granu gospodarstva, a oni traže neka nova, brža i tehnološki izazovnija rješenja koja će povećati poljoprivrednu proizvodnju i dostupnost proizvoda na tržištu. Istarska županija želi poljoprivrednicima uvijek biti podrška, zato će i podržati organizaciju poljoprivrednog sajma. Informiramo i promoviramo ovaj sajam tako da poziv stigne do širokog spektra suradnika, zatim OPG-a, poljoprivrednih proizvođača, zadruga, tvrtki i svih ostalih subjekata koji djeluju na području poljoprivrede u Istri i šire, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Pored Grada Pazina i Istarske županije, organizaciju sajma podržala je i Obrtnička komora u čije ime je predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić najavio da će i ove godine podržati poljoprivredni sajam. Sve svoje članove koji se prijave i izraze želju da sudjeluju na sajmu, sufinancirati će 50% cijene izložbenog prostora na sajmu. To je iznimno vrijedna informacija te je uputio poziv da se članovi Obrtničke komore prijave i sudjeluju na drugom izdanju poljoprivrednog sajma u Pazinu.

Od profesionalaca do hobista

-Nakon prošlogodišnjeg prvog izdanja sajma, odmah smo počeli s prikupljanjem prijava za 2023. godinu. Bio je vrlo uspješan i okupio je sve uključene u poljoprivrednu industriju koji su odmah iskazali interes za sudjelovanje već sljedeće godine. Pokrili smo interese od profesionalnih poljoprivrednika do poljoprivrednika hobista te ostalih posjetitelja koji su uživali u bogatoj ponudi sajma. Poljoprivredni sajam u Istri je postao točka susreta važnih dionika koji nastoje da ova regija postane i najjača u proizvodnji izvrsnih poljoprivrednih, suhomesnatih i ribarskih proizvoda. Unatoč najavama brojnih poskupljenja u svim segmentima, mi ćemo zadržati istu razinu cijena zakupa izložbenog prostora za naše izlagače kao prošle godine. Želimo ostati poticaj i podrška svima koji su na bilo koji način uključeni u poljoprivrednu industriju. Tako nastavljamo i s praksom besplatnog ulaza na sajam za sve posjetitelje, kazao je direktor sajma Marko Londero. 

Podršku sajmu iskazali su prošle godine Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i Grad Pazin.