Tradicionalni izbor za najkozu okupio je desetak uzgajivača koza iz cijele Istre, a za titulu se natjecalo tridesetak koza. Žiri je ocijenjivao i bodovao koja je koza najskladnija, najkompletnija, starosnu dob, uhranjenost te liniju. Boris Orlić, član žirija ističe kako se žiri trudio da svatko bude primjećen u nekoj kategoriji i nada se da su ljudi zadovoljni s odlukom.

Titula najljepše koze je ove godine pripala alpskoj kozi Roški, za prvu pratilju odabrana je Roza,  najsimpatičnija koza je Luna, a koza s najvećim cicama Rovinjka. Za najizvorniju istarsku kozu proglašena je koza Lili, a posebna nagrada otišla je Senadu Murtiću za najkompletniju kolekciju koza na izboru, kolekciju burskih koza. Prošlogodišnji mister Frenki obranio je titulu te je ponovno izabran za najprča. Prč s najvećim rogima je Gregor.

Prije četiri godine Izboru za najkozu pridružen je i Festival sira. Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvičenat rekao nam je kako je Izbor za najkozu najprije bio vezan uz Dan Općine, uz Ivanju. Kako se prije četiri godine krenulo s Festivalom sira, tematski su povezali kozu i sir i na taj način dali još veći doprinos samoj kozi.

Festival sira je pravo mjesto upoznavanja proizvođača i posjetitelja gdje svi imaju priliku kušati vrhunske sireve. Želja organizatora je da cijela Savičenta na nekoliko dana postane festivalsko mjesto sira.

Više u prilogu…