U prvoj epizodi donosimo priču o zlatnoj žutici, bolesti vinove loze. Posjetili smo istarske pčelare za vrijeme vrcanja meda. Bili smo na Poljoprivrednom sajmu i stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu gdje je Istarska županija bila glavni partner.

U istarskim se vinogradima pojavila opasna bolest vinove loze. Zlatna žutica širi se vrlo brzo, a trsi ostaju bez ploda. Zlatna žutica prvi se put pojavila u jugozapadnoj Francuskoj 1955. godine. Danas je proširena u gotovo svim vinogradarskim zemljama Europe. Prva pojava u Hrvatskoj zabilježena je 2009. godine. Istarski vinar Eliđo Pilato primjetio je da nešto nije u redu s trsima prošle godine, međutim, nije znao o čemu se točno radi.

Na poljoprivrednom sajmu u Slavonskom Brodu Istarska županija bila je partner sajma. Istarski proizvođači su Slavoncima predstavili istarske autohtone proizvode: pršut, maslinovo ulje, tartufe, kabasice od boškarina… Na stočarskoj izložbi, obitelj Terlević iz Seline pokazala je autohtone istarske životinje: istarsko govedo, tovara, ovce i kozu.

U vrijeme vrcanja meda, posjetili smo dva istarska pčelara, Miru Bulića iz Štinjana i Marčela Melona iz Umaga. Marčelo Melon pokazao nam je kako izgleda vrcanje meda i kako prepoznati pravi med.