Institut za poljoprivredu i turizam razvio je aplikaciju putem koje kupci mogu online pregledavati i kupovati domaće poljoprivredne proizvode. Proizvođače koji su uključeni u domaću web tržnicu promoviraju tjednima određenih proizvoda gdje kupci mogu doći u izravni kontakt s proizvođačima.

Do ideje je došlo promatrajući kako se razvijaju stvari u drugim sektorima gospodarstva, možemo reći u prvom redu turizam koji prednjači na ovim našim prostorima. I vidimo da se glavnina turističkih kapaciteta prodaje putem interneta i onda smo došli na ideju zašto tako nešto ne bi primijenili i na području poljoprivrede, kaže dr.sc.Milan Oplanić, voditelj projekta.

Aplikacija Domaća web tržnica rezultat je projekta „Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije“ koji je financiran od Europske Unije. Pošto je financiranje završilo 15. lipnja, kako bi aplikacija opstala, potrebno je pronaći nove izvore financiranja.

Tjedan aromatičnog bilja

Nakon tjedna trešanja i tjedna meda, organiziran je tjedan aromatičnog bilja. Uputili smo se u Pižanovac, gdje je izgrađen gospodarsko-edukativno-turistički Park Histria Aromatica, centar koji objedinjava put od sjemena do robne marke.

-Na površini od 25 hektara gosti mogu šetati 4,5 km dugom šetnicom kroz polja. Stvorili smo plantaže, vrtove na kaskadnim poljima, suhozide i podzide i posadili na tisuće kamiona zemlje koje smo morali dovući ovdje. Posadili smo 200 speciesa, 200 biljnih vrsta, od aromatičnog začinskog bilja do hranidbenog bilja, kaže nam  Boris Filipaj.

Edukacije za posjetitelje o uzgoju, načinu prerade, primjeni ljekovitog, aromatičnog bilja, potpuno besplatno organizira Svijet Biljaka u Vodnjanu i to svake subote do početka kolovoza.Osim proizvodnje vlastitog brenda od aromatičnog bilja, Svijet Biljaka bavi se proizvodnjom sadnica i zakorijenjenih reznica u stakleniku. Time opskrbljuju proizvođače sadnicama s ekološkim certifikatom.

Mi se bavimo proizvodnjom ljekovitog aromatičnog mediteranskog bilja. Cilj nam je da što više ovih naših polja, prekrasnih polja u Istri bude zasađeno ljekovitim biljem, ističe Dubravka Orlić Bašlin.