Na Vazmenom stolu nezaobilazna je pinca. Prošli vikend bili smo u Paladnjakima gdje se pekla Istrijanska pinca pod čerepnjon na ognjištu. Evo kako je bilo.

pinca

Vazan u Istri nezamisliv je bez pince na stolu. Sve su rjeđa domaćinstva gdje se ona mijesi jer domaćice više nemaju toliko vremena pa po pincu odlaze u obližnje markete i pekare. Istrijanske pince pod čeripnjon na ognjištu manifestacija je koja podsjeća na ne tako davna vremena kada je Vazmeni stol krasila pinca spečena u krušnoj peći ili na ogništu.

U sklopu manifestacije, vrijedne domaćice za goste su pekle domaće pince.

Dok su se pekle pince gosti us mogli degustirati one koje su istarske domaćice donijele na izložbu. Stručni žiri ocjenjivao je najbolje u tri kategorije.

Istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće

Najštabelija pinca 2017. godine je pinca Ane Kresina, najbolji vazmeni kolač napravila je Marjuča Zidarić, a najlipše su piturali jaja dica iz Žminjskog vrtića Rapčići. Kao i svake godine, osim pinci izložen je bio i Vazmeni stol na kojem je nezaobilazna špaleta koja se u Istri za Vazan priprema kuhana, điravolta ili u kruhu. Obavezan je mladi luk, sol i piturano jaje. Tu je još i janjac, kobasice ili ombolo, ovisno o dijelu Istre i uskršnjim običajima.