Tjedno, gotovo svakodnevno nas pohode gastro izaslanstva, gastronomadi, enolizi, enogastrolozi, kušači, senzorni analitirači, pijači i idaći. No, i mi njima idemo u goste. Dva međunarodna priznanja stigla su kod momjanskih vinara, Franka Kozlovića i Rina Prelca.

Vino i šparoge brand Bujštine

Priznanja za naše poljoprivredne proizvode više i nisu vijest, a neke višegodišnje enogastronomske susrete nije niti potrebno oglašavati, jer turisti znaju primjerice da su od polovice ožujka do polovice svibnja na Bujštini Dani šparoga. Znaju pilci, ljubitelji vina kako je Franko Kozlović iz Momjana jedan od najtrofejnijih vinara. Najnovije je Međunarodno priznanje Bijeli grozd za prezentaciju i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu.

Vinar i ugostitelj Rino Prelac se iz Portoroža nedavno vratio s nekoliko odlikovanja za svoja vina, vinsku priču i momjanske vinske posebnosti.

Zadatak poljoprivrednih proizvođača pa i vinara je i pokazivanje često i uvjeravanje u složenosti proizvodnje koja se odražava na kakvoću. Terase, male parcele, ne prebogat urod, autohtoni sortiment.

Ono što je drugačije od obale ovdje turizam ne poznaje pred, post i glavnu sezonu. Istina i u srednjoj Istri postoje sezone, tartufa i drugih gljiva, mladoga vina, pršuta, sira, ulja, šparoga, ljekovitoga i samoniklog bilja. Najtrajnija i jedna od najstarijih manifestacija su Dani šparoga. Tu samoniklu deliciju nude svi restorani na Bujštini. Ove godine su počeli 21.ožujka traju čak do 14.svibnja.

U Istri se pretvara u gastro užitke sve što raste i sve što se mrda. Proljeće uz voće i rano povrće, šparuge, ljekovito i samoniklo bilje. Ljeti je suša, ali ona gastro baš i nije. Neki gosti jedva čekaju jesen kada će još prije mlada vina i ulja srednja Istra dišiti po tartufi. Naravno može bolje i više u što ne bi valjalo sumnjati.