Cijeli svijet zna za Nutellu, no rijetko je kome poznata činjenica da je receptura za današnju najpoznatiji svjetski čokoladni namaz djelomično nastala zahvaljujući jednom Rovinjcu. Naime, Antonio Bazzarini, rodom iz Rovinja-Rovigno, 1813.g. osmislio je i patentirao preteču gianduje, deliciju od čokolade i badema. Nastala je tako ideja stvaranja novog, ekskluzivnog suvenira Rovinjska gianduja, proizvedenog od strane tvrtke Atelier Ecostyle koji je danas premijerno predstavljen u Gradskoj palači.

Cijela je priča nastala kada je prije godinu dana autorica projekta Marina Prijatelj istražujući tradicionalne čokoladne recepture, na stranici jednog od vodećih distributera čokolade naišla na izuzetno otkriće da Gianduja – jedna od najvećih čokoladnih klasika – svoje izvorno porijeklo vuče iz Rovinja, o čemu svjedoče tiskani materijali, ali i patent. Za to su otkriće zaslužni talijanski autori Clara i Gigi Padovani Giunti čija su istraživanja o povijesti Gianduje dovela do toga da je njen pravi, izvorni autor Antonio Bazzarini iz Rovinja-Rovigno, a svoje su zaključke objavili u knjizi Gianduiotto Mania (2007.).
«Priča o rovinježu Antoniu Bazzariniu iznimno je otkriće za našu tvrtku, kao i za Grad Rovinj-Rovigno koji se, zahvaljujući svom sugrađaninu i njegovoj brošuri iz 1813., iznenada našao u svijetu čokolade», naglasila je Barbara Lipovščak iz Ateliera Ecostyle koja se tom prilikom zahvalila Gradu Rovinj-Rovigno te lokalnoj Turističkoj zajednici na podršci i potpori zajedničkom projektu.

Razvoj jedinstvenih i prepoznatljivih proizvoda

-Razvoj ovog ekskluzivnog suvenira predstavlja kvalitativan iskorak s nečim što je jedinstveno i što može biti prepoznato u cijelom svijetu kao proizvod koji je nastao u našem gradu, izjavio gradonačelnik Marko Paliaga, te je pritom podsjetio da Rovinj  posjeduje nekoliko takvih proizvoda koji su simboli našeg identiteta grada, njegove tradicije i povijesti, poput tradicionalne brodice batane kojoj je posvećen i novi koncept rovinjskog Adventa, zatim nar i jedinstvena receptura rovinjskog pelinkovca obitelji Benussi iz 1925 koji je prepoznat i izvan granica Hrvatske.

-Nadam se da ćemo ta dva prepoznatljiva proizvoda uspjeti ubuduće spojiti u gastronomskom i doživljajnom smislu. Cilj je, stoga, da se ističemo po kvaliteti te da razvijamo proizvode i doživljaje kojima je teško konkurirati, odnosno po kojima možemo biti jedinstveni i prepoznatljivi u cijelome svijetu, dodao je Paliaga. 

Receptura Rovinjske gianduje inspirirana je originalnom recepturom zamjene za čokoladu i prilagođena današnjem vremenu, a od namirnica je korištena vrhunska čokolada Q-fermentacije s minimum 70% kakaa, domaće bademe te najkvalitetnije dodatke provjerenog porijekla.

Personaliziran pristup

Proizvedene su čokolade u više veličina i gramaža, zatim bombonijere s 2 i 8 pralina u obliku badema, čokoladni namaz od 220g, a sve dolazi u pakiranjima ekoloških kraft kutija raznih veličina, luxury kaširanih kutija i kutija u obliku knjige gdje smo, Antoniu Bazzariniu u čast spojili njegove dvije ljubavi: leksikografiju i čokoladu», objasnila je Lipovšček.


Vizualni identitet baziran je na liku i djelu Antonia Bazzarinia gdje su za logo korišteni autentični memorandum njegove nakladničke kuće iz 1835. godine i portret iz njegovog najpoznatijeg djela, talijanskog rječnika. Rovinjsku gianduju tako krasi osebujan design s povijesnim pokrićem . Njegov portret i tipografija su elementarni detalji personaliziranog pristupa cjelokupnom projektu kakvog do sada u Hrvatskoj nije bilo.

Sladoled s potpisom chefa Deniza Zemba

U suradnji s čuvenim chefom Denizem Zembom razvijen je craft sladoled rovinjske gianduje, a osim klasičnog sladoleda postoji i veganska varijanta sladoleda. Kako je ispričao Zembo, namjera je bila replicirati u današnje vrijeme interpretaciju tog sladoleda, a to znači bez upotrebe namirnica životinjskog porijekla, bez glutena.


Podršku je ovom projektu dala i Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno čija je direktorica Odete Sapač također prisustvovala konferenciji za medije, a pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco napomenula je kako je Sporazumom između Grada Rovinj-Rovigno, TZ-a i Ateliera Ecostyle zaštićen žig i ime, te su dogovoreni načini prodaje.

Bazzarini: Rovinjac koji je promijenio svijet čokolade

Zanimljivo je i da Bazzarini nije bio čokolatijer ni slastičar, već – kako je spomenula i pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco –, značajni filolog i lingvist, autor tada najvećeg talijansko latinskog rječnika ikada napisanog, koji je kratko ušao u svijet čokolade i zauvijek ga promijenio. Njegov je izum imao velik utjecaj na tadašnja kretanja izrade čokolade koja su se kasnije proširila diljem svijeta.

Tada, u vrijeme Napoleonove vladavine, kada je uvoz kakaa iz Južne Amerike postao težak, mladi je Bazzarini, eksperimentirajući s kakaom i hranom iz svog prirodnog okoliša – grada Rovinja, gdje je badema bilo u izobilju, otkrio „zamjenu za čokoladu“. Iako je Bazzarini u svojim receptima koristio bademe, njegov recept jednako predviđa i uporabu lješnjaka. Svoj je izum prenio u Italiju, te ga 1813. godine patentirao i tiskao u brošuri vrlo znakovitog naslova: Nacionalna strategija zamjene za čokoladu.

Više u prilogu