Raznolika ponuda najboljih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševila je svakog posjetitelja na ovogodišnjoj Smotri maslinova ulja Barbanštine održanoj prošlog vikenda u Barbanu. Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion ovogodišnje smotre, ali svakako je važno istaknuti da su rezultati kemijske analize pokazali da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete, pa tako ove godine imamo 17 zlatnih medalja, 24 srebrnih medalja te 4 brončane. Ulja su kemijski izvrsna, senzorno su pojačane gorčine, smanjene voćnosti i svježine.

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju. Ove godine prijavljeno je sveukupno 46 uzoraka maslinovog ulja s područja Općine Barban, a 17 izlagača je sudjelovalo je manifestaciji. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno. 

Osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, barbanski maslinari i posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu.“
Organizator ove manifestacije je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.