U pulskoj Politehnici, predstavljen je projekt LIKE – Living on the Karst Edge čiji je vodeći partner Istarska županija. Nakon uspješno realiziranih projekata Underground, Underground protection i Živo!, kroz program prekogranične suradnje sa Slovenijom realizirat će se projekt vrijedan 1.528.377,29 €. Istarska županija za svoje aktivnosti ima osiguranih 285.888,20 €, a Javna ustanova Natura Histrica 163.419,09 €, što je 449,307,29 € za aktivnosti istarskih partnera na projektu. U projektu ukupno sudjeluje  7 partnera iz Hrvatske i Slovenije.

LIKE - Living on the Karst Edge

Osigurati će se izrada stručnih podloga potrebnih za uspostavu regionalnog parka Ćićarija kao najveće regionalne kategorije zaštite koju još nemamo na području Istre. Projekt LIKE usmjeren je na područje krškog ruba kao niza stijena i vapnenačkih padina, a cilj je zajedničko upravljanje područjem krškog ruba sa Slovenijom, smanjenje pritisaka na bioraznolikost područja te osiguranje preduvjeta za formalnu zaštitu. Veliki pritisak tršćansko ljubljanskog zaleđa i riječko opatijske rivjere moguće je ograničiti nacionalnom zaštitom na dobrobit stanovništva i korisnika prostora.

projekt-politehnika-cicarija10

Projektne aktivnosti i dalje će biti usmjerene na razvoj Znanstveno edukacijskog centra Speleo kuća u Vodicama u Općini Lanišće, kao krune višegodišnjeg rada Istarske županije na zaštiti i unaprijeđenju prirodnih potencijala istarskog krša. Izraditi će se veći broj edukacijskih programa kako bi se osigurala veća prisutnost svih dobnih skupina pri čemu će se iskoristiti partnerstvo s riječkim Prirodoslovnim muzejom.