Sredinom lipnja Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluke o odobrenju prvih pet Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Prvim LAGUR-ima koji su dobili službeni status FLAG-a, odobreno je 71 milijun i 40 tisuća kuna. LAGUR Istarski švoj iz Pazina dobio je maksimalan iznos potpore, 2 milijuna i 200 tisuća eura, odnosno nešto više od 16 milijuna kuna, Alba iz Labina nešto više 14 milijuna, a Istarska Batana iz Medulina, 11 milijuna kuna, ukupno više od 42 milijuna kuna.

Predviđeno financiranje 58 mjera

Putem operativnog programa za ribarstvo i pomorstvo Republike Hrvatske za mjeru provedbe lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu predviđeno financiranje 58 mjera. One najvažnije koristit će istarski ribari, ribarske zajednice i lokalne akcijske grupe, a odnose se na očuvanje i promociju ribarske tradicije i vještina, korištenje nekih novih ribarskih alata, promicanje inovacija, povezivanje sektora ribarstva s turizmom, povećanje zaposlenosti u ribarskim zajednicama, odnosno smanjivanje nezaposlenosti, promocija ove djelatnosti i mnoge druge, istaknula je Marija Vučković, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede

Istarski župan Valter Flego istaknuo je tri osnovna prioriteta koja će se postići odobrenim sredstvima; povećanje zapošljivosti u ribarstvu, očuvanje ribarske infrastrukture te povećanje sufinanciranja svih aktivnosti investicija inovacija programa u ribarstvu.

Predsjednik LAGUR-a Istarski švoj koji je aktivan na području Grada Poreča i Pazina, te općina Funtana, Tar, Tinjan, Višnjan i Vrsar, Robert Momić zadovoljan je pozitivnom ocjenom strategije. U razdoblju do 2020. godine provest će se ukupno 17 mjera koje se odnose na stvaranje prepoznatljivosti određenog brenda, ulaganje u prodajna mjesta i povećanje konzumacije ribe te niz edukativnih aktivnosti. LAGUR Istarska batana, koji djeluje na području južne Istre; Grada Rovinja i Vodnjana te Općina Bale, Barban, Fažana, Kanfanar, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvičenat, kako je pojasnio predsjednik Goran Buić, planira financirati stotinjak projekata koji su kroz mjere predviđeni u usvojenoj strategiji. Najvažnija mjera LAGUR-a Alba koji obuhvaća područje Grada Labina, te općina Kršan, Pićan, Raša i Sv. Nedelja je poboljšanje infrastrukture u ribarstvu, istaknuo je predsjednik Donald Blašković. Kroz jednu od mjera želi se modernizirati tržnicu, poboljšati infrastrukturu za skladištenje i distribuciju same ribe čime će se povećati uvjeti u zapošljavanju u jedinici lokalne samouprave. Kroz 10 mjera, lokalnim se ribarima želi olakšati svakodnevno obavljanje njihovih djelatnosti.

Četvrti istarski LAGUR Pinna nobilis također očekuje potporu i odobrenje Lokalne razvojne strategije u ribarstvu koja već izrađena i poslana ministarstvu. U izradu strategije bili su uključeni predstavnici ribarskog sektora, biolozi, predstavnici javnog sektora civilnog društva, obrazovnog sektora, a izrada je trajala tri mjeseca, pojasnila je voditeljica Ana Žužić.

Prvi natječaji biti će raspisani u kolovozu, a LAGUR-ima i krajnjim korisnicima sredstva će biti na raspolaganju do 2020. godine. Prijaviti se mogu potencijalni korisnici s područja određenih LAGUR-a.