Prošlu godinu obilježila je elementarna nepogoda od suše koja je pogodila Istru, ali i izuzetno dobra godina za istarske vinare dugo nisu imali tako dobru berbu. Saznajemo što istarski vinari i pršutari, maslinari, proizvođači sira te ribari, očekuju od nove, 2016. godine, ali i od novog ministra.

Prošla je godina Istri donijela zaštićenu oznaku izvornosti Istarskog pršuta. U Europu je otišao Istarski pršut, a uskoro će službeno i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. 2016. godine se planira nastaviti sa zaštitom istarskih autohtonih proizvoda.

Istarskim je maslinarima prošlu godinu obilježila prijelazna nacionalna zaštita, zaštićena oznaka izvornosti Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ipak, elementarna nepogoda od suše pogodila je dio Istre. Ulika je bilo manje, ali dale su ulje vrhunske kvalitete.

Istarski vinarima zaštita na razini Europske unije, one slovenske, zaštite terana, donijela je samo probleme. Teran nije slovenski, na ime teran imamo pravo i mi.

Ribari su prošlom sezonom zadovoljni, ali puno je toga započeto te se nadaju da će se dolaskom novog ministra pozitivno riješiti derogacije za koču i plivaricu.