U završnoj je fazi izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka. Vrijednost projekta iznosi preko 120 milijuna kuna, a financira se iz EU fondova i državnog proračuna te se radi o trenutno najvećoj investiciji u sustave navodnjavanja u državi.

Sustav se nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sastoji se od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 mil. m3 vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno – upravljačkog sustava. Sustav je podijeljen u dvije visinske zone – Zona 1. koja se visinski nalazi “iznad“ akumulacije i crpne stanice te se putem pumpi osigurava potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika, te Zona 2. u kojoj teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa, a puni se viškovima vode Istarskog vodovoda u zimskom periodu, kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima, čime se pozitivno utječe na: održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije; smanjenje utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor; sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju te posljedično ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Nakon završetk ovog projekta Bašarinka na redu je projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice.

Dovršetak izgradnje SJN Červar Porat-Bašarinka očekuje se u drugoj polovici 2022. godine.