Linda nam je taj dan vrlo brzo namirisala bijeli tartuf. Nije bio velik. Imao je možda samo dek, ali je bilo dovoljno da se osjetimo pobjednicima. Jer lov na tartufe u Motovunskoj šumi je zbilja nešto posebno. Ne, nismo išli sami jer za to nemamo dozvolu. U lov nas je prvog vikenda u rujnu, kada se službeno i otvorio lov na bijeli tartuf u Istri, poveo pazinski tartufar Alen Papišta. Objasnio nam je neke osnove zanata, ali i kakvo je to podneblje gdje se tartuf lovi.

– Tartufa danas ima od Slavonskog Broda pa sve do Dubrovnika. No, mi imamo posebno podneblje i bijeli tartuf koji je specifičan. Drugačije miriše jer za razliku primjerice od Velike Britanije, mi smo ovdje na pet kilometara od mora, točnije Antenala. Šuma ima preko tisuću biljnih vrsta. Sve to pridonosi kvaliteti  bijelog tartufa iz Motovunske šume, govori nam ovaj tartufar. Priča nam on i o problemima s kojima se tartufari susreću u Motovunskoj šumi.

Tartufari smatraju da ne bi trebalo biti toliko sječe, ali da je jako na “ulov” utjecalo i uređenje toka Mirne. Ona više ne plavi, a to za tartufe nije dobro jer su im se promijenili uvjeti na staništu. Isto tako, klimatske promjene, odnosno izrazito sušna ili izrazito kišna razdoblja ne idu na ruku ovim gljivama, kao ni činjenica da su cestama presječeni tokovi i kanali stare Mirne. A kako je izgledalo to jutro u čarobnoj Motovunskoj šumi pogledajte u narednim minutama.