Povijesni dan na gospodarstvu Chiavalon. Godinu dana od potpisivanja ugovora za zakup zemljišta u Raši započela je žetva. Na sto deset hektara posijane su različite kulture. Žrtva je započela s ječmom koji se prostire na dvadeset hektara površine.

S obzirom da se radi o ekološkoj proizvodnji sjemena, proizvodnja je pod nadzorom certifikatora za ekološku proizvodnju i Zavoda za sjemenarstvo. Nekoliko puta tijekom godine dolaze kontrolirati kvalitetu usjeva.

Sve aprobacije su prošle kako treba tako da možemo biti stvarno zadovoljni da smo već u prvoj godini uspjeli proizvesti ekološko i kvalitetno sjeme ječma, nadamo se da će tako biti i sa pšenicom i ječmom kojih žetva kreće za nekoliko dana, kaže nam Sandi Chiavalon.

Na djelu zemljišta u dolini Raše provodi se eksperiment u suradnji Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Holcima Hrvatske i OPG-a Chiavalon kako bi se premostili prirodni nedostaci tala te popravili u svrhu intenzivnije prirodne proizvodnje.

Radi se o tlima koja imaju nekoliko prirodnih ograničenja; Prvo, nepovoljna je tekstura tla, zatim djelomična alkalnost i zaslanjenost tala. To dovodi do otežanih uvjeta za intenzivnu biljnu proizvodnju. Ovdje smo uspostavili dugogodišnje eksperimentalno polje koje se sastoji od šest različitih mana u četiri ponavljanja kako bi otkrili koji su najbolji dodaci da bi se premostili nedostaci. U različitim kombinacijama, količinama i međusobnim omjerima, koristimo kruto stajsko gnojivo, elementarni sumpor i prirodni gips.