Trenutna situacija u Agrokoru zabrinula je Porečane za budućnost Agrolagune. Razgovarali smo s gospodarstvenicima i političarima zainteresiranim za njezinu sudbinu.

Porečani zabrinuti za sudbinu Agrolagune

Kratki osvrt na ne tako daleku, ali očito zanimljivu prošlost porečke Agrolagune, danas članice Agrokora. Ivica Todorić kupio je Agrolagunu od malih dioničara i od Fonda za privatizaciju. Proizvodnja u maslinarstvu, vinogradarstvu i stočarstvu danas se odvija na 1200 Hektara, od čega je većina državnog zemljišta.

Zbog trenutne situacije u Agrokoru, vijećnik porečkog Gradskog vijeća, Stevo Žufić pokrenuo je inicijativu za vraćanja Agrolagune gradu Poreču i građanima Poreštine. Tvrdi kako su dugovi veći od kapitala. Vrijednost iznosi 146, a dug preko 230 milijuna kuna.

Agrolaguna je 1990. godine poslovala u sastavu giganta Plava laguna, gdje je savršeno funkcionirao spoj zelenog i plavog. Imali su više od 400 Ha vinograda, povrće u Kampaladanji, tisuću i više ovaca na Stanciji Špin i naročito jaku kooperaciju, sjeća se Dušan Uljančić, tada direktor Osnovne organizacije udruženih kooperanata.

Nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora i dugogodišnji član, Zdenko Tomčić podsjeća na tadašnju pretvorbu i privatizaciju.

Polja Agrolagune najljepši su ures Potreštine, a proizvodi visoke kvalitete, nezamjenjivi su u turističkoj ponudi. O propasti nema govora, o drugim stvarima može se i govoriti.

Velika je važnost Agrolagune za Istru i cijelu Hrvatsku. To je jedan od rijetkih kombinata koji je ostao i opstao, istina u drugom obliku i drugačije vlasničke strukture. Kolektiv se značajno razvio u sustavu Agrokora te ima kvalitetne proizvode i visoku cijenu. Bila bi prava šteta da se još jedanput počne gasiti, da počne padati proizvodnja već brendirana vina, maslinova ulja, sira i drugih proizvoda.