Krajem studenog prošle godine, Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je natječaj za zakup zemljišta u dolini rijeke Raše. U koncesiju na pedeset godina ponuđene su četrdeset i tri tehnološke cjeline površine 265 hektara. Najviše bodova na natječaju ostvario je OPG Chiavalon koji je na zakup dobio 185 hektara.

Raška dolina nije obrađivana trideset i pet godina. Nezanimanje za ovaj vrijedni prostor dovelo je do kompletnog devastiranja. Polja obrasla trstikom te začepljeni kanali zbog kojih je većina površina pokrivena vodom dugo su bili uobičajeni prizor.

Kako bi se dolina Raše mogla obrađivati, potrebne su velike investicije. Prije obrađivanja poljoprivredne površine potrebno je odraditi pripremu terena. Osim čišćenja cijele površine potrebno je i priprema sustava odvodnje.

U sklopu pripreme terena jedan od većih zahvata je priprema sustava odvodnje. Kao zakupnici, obavezali smo se očistiti sve kanale  četvrtog reda. Njih ima oko šezdeset kilometra, imamo oko dva kilometra cijevi koje spajaju te kanale četvrtog reda s kanalima  trećeg reda. Kanali  trećeg reda ima oko 7 kilometra. To su veliki kanali širine tri metra i dubine oko metar i pol. Ti kanali se ulijevaju u kanale drugog reda koje moraju održavati Hrvatske vode, kaže nam Sandi Chiavalon.

Nakon čišćenja terena potrebno je neko vrijeme da bi se tlo poboljšalo.

– Treba sigurno dvije godine uzgoja žitarica i djetelinsko travnih smjesa, lucerna ili drugih kultura koje guše korove, koje će moći tlo razlahliti i koje će moći pokrenuti mikrobiološki svijet u samom tlu. Trenutno je dosta parcela pod vodom, vladaju anaerobni uvjeti koji nisu pogodni za poljoprivrednu proizvodnju i svakako to moramo promijeniti kako bi proizvodnja bila isplativa, zaključuje Chiavalon.