OPG Grbac iz Pule je početkom ožujka zasadio 400 kilograma krumpira Colomba u mjestu Ševe kraj Pule. Riječ je o krumpiru koji se vadi iz zemlje najranije zbog čega je idealan za sadnju u Istri. Posjetili smo ih na njivama kod Pule gdje su nam ispričali kako se sadi krumpir, ali i čime se bave. Ovaj OPG vode supružnici Emil i Marina Grbac, a uzgojem voća i povrća obitelj Grbac se bavi već generacijama. 

– Ovo su njive na kojima sadimo krumpir na kojima nije bilo ništa zasađeno zadnjih 25-30 godina. Samo se kosilo. Sadimo rane sorte krumpira kao što su Carrera, Colomba i Arizona čija berba počinje za dva mjeseca.

Krumpir je najbolje saditi u suhu zemlju, nikako u blato, a očekujemo da će niknuti oko 10. travnja i da neće biti mraza kao zadnje dvije godine, ističe Emil Grbac kojemu su u sadnji pomagali supruga i otac. Inače, ovaj OPG postoji od 2015. godine iako se ova obitelj poljoprivredom bavi oduvijek.

OPG Grbac  sve svoje proizvode prodaje na štandu u Lošinjskoj 21, nedaleko nogometnog stadiona NK Istra 1961 u Puli. Štand radi svaki radni dan od 8 do 17.30 sati  te nedjeljom od 8 do 15.30 sati.

Ovdje se uistinu  trenutno može naći sve – od svježeg sezonskog voća i povrća kojega sami proizvede poput kelja, prokulica, salata, blitve, poriluka, krumpira te ostaloga. Osim toga, obitelj proizvodi i zimnicu, pa nude razno ukiseljeno povrće, ajvare, smootije, umake, šalšu, ali i pekmeze i marmelade.  Sve za pravu gozbu.