Općina Sv. Petar u Šumi bila je domaćin najvećeg senzornog ocjenjivanja kobasica i salama u srednjoj Europi. Nedavno je tim senzornih analitičara projekta S klobasicom u EU ocijenio 194 uzoraka kobasica i salama u Hrvatskoj kući kobasica. Senzorno ocjenjivanje uvod je u IX. Međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” koji će se ovog vikenda, 18. i 19. ožujka održati u Sv. Petru u Šumi.

Ocjenjivanje je provedeno u 11 kategorija: istarska klobasica po starinski, istarska kosnica, istarska kobasica, kulenova seka, slavonska kobasica, salame/salamini, salame i kobasice od divljači, specifične kobasice, kobasice i salame s tartufima, kategoriju “S klobasicom u EU” te kobasice i salame u međunarodnoj kategoriji.

Ocjenjivali su tri glavne karakteristike: vanjski izgled, prerez i teksturu te miris i okus po metodi “S klobasicom EU” koja donosi maksimalnih 60 bodova. Ovogodišnje ocjenjivanje je po broju i kategorijama najzahtjevnije, najsloženije i najveće senzorno ocjenjivanje kobasica i salama u Hrvatskoj i srednjoj Europi.

– Kvaliteta kobasica i salama bila je vrhunska, a posebno moramo istaknuti da je svih 16 uzoraka istarskih kobasica proizvedenih kod registriranih proizvođača osvojilo zlatnu medalju. To potvrđuje da je sajam “S klobasicom u EU” na dobrom putu te da su proizvođači kobasica iz Hrvatske i susjednih zemalja prepoznali naš projekt, sajam, dobrobit promocije i vrijednost tradicionalnih proizvoda danas. Pobjednici po kategorijama biti će nagrađeni u petak 17. ožujka 2023. na 3. Danima hrvatskih kobasica i salama, poručuju organizatori.