Berba grožđa u Istri je otvorena, a otvorile su je sestre Peršurić, proizvođačice pjenušca Misal. Grožđe za pjenušce mora imati drugačije parametre nego mirno vino što je razlog ranije berbe.
Razlika je prvenstveno u kiselinama, odnosno o količini kiseline koju imaju po litri i po samome PH. Mi se manje usmjeravamo na slatkoću odnosno na slador u moštu. Više brinemo o kiselinama i to je razlog zašto nama berba kreće ranije nego drugim vinarima –Ana Peršurić
U njihovom podrumu sedamdeset posto pinota crnog odlazi u bijela vina, a trideset posto u roze vina. Za dobivanje bijelog pjenušca od crnog grožđa potrebno ga je čim prije preraditi.
Najbitnije je da ta pokožica bude u što kraćem kontaktu sa samim sokom. Šta je ona duže u kontaktu dobivamo sve tamnije obojeno vino. U konačnici gledano, pinot crni kako mu ime kaže daje crno vino. Dakle smiješno je da imamo najveću površinu pinota crnog u Istarskoj županiji, a nemamo ni kapi crnog vina od tog istog pinota crnog – Katarina Peršurić