Donosimo priču iz vinograda Katarine i Ane Peršurić koje su otvorile ovogodišnju ranu berbu grožđa. Posjetili smo proizvođače muškata momjanskog, kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti. Dalibor Frančula iz Sutivanca pokazao nam je kako se izrađuju drvene bačve, a s Blondi smo bili u berbi bobica bazge.

Berba grožđa u Istri je otvorena, a otvorile su je sestre Peršurić, proizvođačice pjenušca Misal. Grožđe za pjenušce mora imati drugačije parametre nego mirno vino što je razlog ranije berbe.U njihovom podrumu sedamdeset posto pinota crnog odlazi u bijela vina, a trideset posto u roze vina. Za dobivanje bijelog pjenušca od crnog grožđa potrebno ga je čim prije preraditi.

Muškat momjanski dio je baštine momjanštine, a njegova kvaliteta i jedinstvenost potvrđena je zaštićenom oznakom izvornosti koju je dobio od Ministarstva poljoprivrede i temeljem Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla.

Vrhunsko vino teško će se dobiti bez korištenja drvenih bačvi. Za dozrijevanje, najbolje je da je u drvenoj bačvi jer ona mu daje aromu i sve što vinu treba da bi dozrijelo u vrhunsko vino. Posjetili smo Dalibora Frančulu, jedinog istarskog bačvara. Saznali smo sve o izradi drvenih bačvi.

 

Bazga spada među najstarije i najljekovitije bilje naših krajeva. Njihov se broj s godinama smanjio, pa ju je potrebno tražiti kako bi došli do njenih cvjetova ili plodova. Većina zna kako se od cvjetova dobiva ukusan sok, ali kada govorimo o bobicama, to je većini nepoznanica.