Savičentinska eko birana Kampanjola može se pohvaliti odnedavno da ima svoj vlastiti ječmeni slad. Prerađen je od žita, odnosno ječma koji su Darko Pekica i njegovi kompanjoni Dino Grgorović i Dorian Siljan posijali na istarskim njivama. Poželi su ječam ovog ljeta, a potom su ga poslali u Njemačku kako bi dobili domaći i ekološki ječmeni slad.

-U rujnu smo ječam poslali u sladoranu u Njemačku jer u Hrvatskoj nismo našli mjesto za preradu. Postoji samo jedna sladorana u Novoj Gradišci, ali njen minimalni kapacitet je 300 tona. U Njemačkoj je kapacitet mini sladorana 20 tona što su naše količine, kaže nam Dorian koji objašnjava i kako se dobiva slad. Odmah su po povratku slada iz Njemačke  krenuli u proizvodnju i skuhali su već prvu biru s istarskim sladom koja će se moći kušati za dvadesetak dana.

-To je povijesni trenutak. Na preradu smo poslali 20 tona ječma, a dobili smo 16 tona ječmenog slada. To je više nego dovoljno za naš godišnji kapacitet. Hmelj ćemo i dalje kupovati, ali baza naše bire je ipak ječmeni slad. I zato želimo da ta sirovina bude naša, kazao nam je dalje. Ove godine su već zasijali 6 hektara žita u Savičeni, a zasijat će se i u Puli oko hektar i pol površina. Veli da će to za njihove domaće kapacitete biti dovoljno.

Kako izgleda kuhanje bire od domaćeg žita, ali i žetva u Savičenti ovog ljeta, pogledajte u nastavku.