Istarski eko proizvođači krenuli su prije petnaest godina i tad je trebalo čekati da se okupi malo veći broj proizvođača koji bi se mogli udružiti i stvoriti zajedničko tržište. Prije šest godina osnovala se i udruga Istarski eko proizvod koja je tada brojala 17 proizvođača. Danas udruga broji 54 člana.

Danas je eko tržište u Istri primjer svim ostalim regijama, educiraju se potrošači, često se organiziraju razne ekološke manifestacije, a potrošači mogu kupovati ekološki proizvedenu hranu direktno od proizvođača na tržnici u Šijani u Puli, Rovinju te Višnjanu.

U tijeku je projekt Eko je fora na kojem je udruga Istarski eko proizvod jedan od partnera na projektu. Nositelj projekta je otvoreno učilište Diopter, a partneri su još Učilište Studio iz Vukovara i Institut za razvoj tržišta rada.

Važnost projekta je što će se pokušati razviti program obrazovanja za ekološkog poljoprivrednika na način da će se razviti standard zanimanja i standard kvalifikacije. Besplatno će se osposobiti prvih dvadeset ekoloških poljoprivrednika u Istarskoj i dvadeset u Vukovarsko-srijemskoj županiji.