Na međunarodnoj manifestaciji S klombasicom u Europu, u Svetom Petru u Šumi okupio se veliki broj izlagača, ali i ljubitelja suhomesnatih delicija. Ovom manifestacijom Sveti Petar se želi pretvoriti u Općinu istarskih kobasica.

Promociji istarskih kobasica doprinijeti će i zaštićena oznaka izvornosti. Specifikacija i logo su gotovi. Čeka se proces zaštite prema Državnom zavodu što se loga tiče, a specifikacija bi se trebala uputiti u Ministarstvo poljoprivrede u naredna  tri mjeseca.

Ovogodišnji partneri sajma, iz Požeško-slavonske županije došli su u velikom broju. Predstavljeni su različiti proizvodi, a proizvođači se nadaju kako će s Istarskom županijom dogovoriti suradnju za plasman proizvoda na istarskom tržištu.

U sklopu sajma, udruga senzornih analitičara  provela je ocijenjivanje kobasica u 4 kategorije. Istarska i slavonska kobasica, kulenova seka te specifične kobasice. Šampiona na domaćem terenu, u kategoriji istarskih kobasica, osvojio je Dario Šimonović iz Jadruhi.

Pored sajmene dvorane, u šatoru natjecateljska atmosfera. I. otvoreno prvenstvo Hrvatske u proizvodnji istarskih kobasica.

Tradicija i iskustvo uvijek dobro prolaze, a naši proizvođači istarskih kobasica imaju upravo to. Do sljedeće manifestacije nadamo se kako će istarsku kobasicu okititi zaštićena oznaka, kako na nacinonalnoj, tako i na razini europske unije.