Terroir Markovca kraj Višnjana zbilja ima nešto posebno zbog čega su gotova sva vina na tom području vrhunske kvalitete. To potvrđuju i brojne nagrade koje tamošnji vinari dobivaju već godinama. Među njima je i samozatajni Denis Bernobić koji je u koroni svih iznenadio svojom malvazijom koja je postala šampion Vinistre 2021. godine. I od ovogodišnje se berbe puno očekuje. 

-Malvazija je zdrava, parametri su jako dobri, odnosno kiseline i šećeri. Nalazimo se u vinogradu na 200 metara nadmorske visine s pogledom na more. Tu je stalno neki povjetarac, zemlja je crvenica, ima dosta sunca. Sve je to dobro za našu malvaziju. Ovo je druga berba nakon one šampionske. I od ove puno očekujemo, najavio je ovaj vinar iz Markovca. 

Berba grožđa u Markovcu

Bernobić se kvalitetnim vinima počeo baviti prije samo pet godina, a u obitelji je vinova loza od pamtivijeka. Zato je i on među “redima” loza s pogledom na Poreštinu od malih nogu. I možda nikad nije mislio da će biti među najboljim vinarima Istre, da ga na to nije nagovorila enologinja i prijateljica Katarina Primorac. 

Denis Bernobić u svom podrumu

Denis danas proizvodi oko 20 tisuća litara vina, a od toga 70 posto čini malvazija. Ostalo su teran i borgonja.  Predstavnik je četvrte generacije vinara u svojoj obitelji, brine o 15 hektara vinograda.  Osim malvazije, Denis izrađuje još četiri etikete vina, a u planu mu je dodati još dvije etikete, borgonju i teran, a priprema i borgonju u barriqueu koja će definitivno biti zanimljiv kuriozitet. Iz svijeta su za ovu vinariju stigla čak 3 priznanja, zadnja za odležanu malvaziju istarsku sa svjetskog ocjenjivanja vina Mundus vini.